luni, 24 septembrie 2018

Piure de pruna si caisa cu seminte chia


Pentru ca este luni, am zis sa incepem saptamana in forta, cu un mic dejun gustos, sanatos si sățios, astfel ca i-am facut lui bebe Vincent un piure de pruna si caisa cu seminte chia. Semintele chia sunt minunate, au mai mult calciu decât laptele, mai mulţi antioxidanţi decât afinele, mai mult fier decât spanacul, mai multe proteine decât orice alte boabe sau seminte si mai mult potasiu decât o banană. Si mai mult de atat, semintele chia au capacitatea de a curata sistemul digestiv si a ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism. Pentru ca am bifat plusurile acestor seminte si m-au convins de faptul ca sunt pline de efecte pozitive, am decis sa ii dau lui Vincent aceste seminte macar o data pe saptamana. Pentru ca sunt foarte nutritive, nu se recomanda o cantitate foarte mare, deci o lingurita rasa de seminte chia e mai mult decat suficient pentru un bebe. 

Cum am pregatit piureul? Intr-o craticioara am pus putin lapte de capra (zic putin pentru ca abia acoperea fundul oalei cu 5 milimetri, nu am avut la indemana un ibric), o lingurita rasa de seminte chia si am tinut pe foc pana a dat in clocot, apoi am lasat la racit. In mini blender-ul lui Vincent am pus o pruna mare si o caisa (fara piele si bineinteles, fara samburi). Peste fructe am pus budinca de chia care ca si cantitate a fost de fix 2 lingurite dupa ce a absorbit laptele si am blenduit pana a iesit un piure delicios. Daca doriti, puteti lasa la hidratat semintele chia inainte sa le folositi intr-un bol cu apa. Pofta buna la pitici! 





joi, 20 septembrie 2018

Biscuiti pentru bebe Vincent

Am tot vrut sa ii fac lui Vincent mar cu biscuiti asa cum imi amintesc ca imi facea mami mie cand eram mica. Dar cum nu am vrut sa folosesc biscuiti din comert, am tot cautat si testat biscuiti facuti in casa care sa se potriveasca in amestecul cu marul. Acum am gasit reteta ideala si sunt mandra ca e reteta mea, biscuitii pentru bebe sunt fara adaos de zahar sau sare, ies gustosi si se farama frumos.

Am folosit:
-55g faina organica de grau,
-25g faina de cocos,
-55g unt (l-am pus 30 secunde la microunde ca era prea rece, unt cu minim 82%grasime),
-80g branza de casa.
Am amestecat bine toate ingredientele, am facut 4 biscuiti ptr bebe, iar in restul compozitiei am pus jumatate plic de zahar vanilat si un praf de sare. Am format biscuiti pe care i-am bagat la cuptor la 200 de grade pana s-au rumenit bine, iar dupa ce i-am scos din cuptor i-am pudrat cu zahar vanilat (doar pe cei care nu erau pentru bebe i-am pudrat). Au iesit 4 biscuiti ptr bebe si 9 biscuiti ptr noi (din nefericire eu am avut parte doar de 2 biscuiti ca pe restul i-a mancat sotul asa calzi cum erau). Se pot dubla sau tripla cantitatile, data viitoare fac mai multi. Si se poate pune si faina de migdale sau alta faina, eu o sa testez cu faina de migdale maine ca tot merg in vizita la sora mea, deci e un prilej bun de prajiturit.
Spor la biscuitit!!!

--------------------------------------------------------------------
I wanted to cook for Vincent something that  my mom used to cook for me when i was a little girl, apple biscuits. But since i did not want to use biscuits from the store, i kept searching and testing for some homemade biscuits that are suitable for my apple biscuit recipe. Now i have found the ideal recipe and i am proud that this one is my recipe (these baby biscuits have no sugar or salt, they are tasty and crumbly).
I used :
-55g organic wheat flour
-25g coconut flour
-55g butter (82% fat, i microwaved it for about 30 seconds)
-80g homemade cheese
I mixed very well all the ingredients, i moulded 4 biscuits for Vincent, and in the rest of the dough i added half a spoon of vanilla sugar and a hint of salt. I moulded biscuits from the dough that i had  left and i put them in the oven at 200degrees until they became golden brown. After i took them out of the oven i sprinkled some powder sugar on them (except for the 4 biscuits that were Vincent's). I had eventually 4 biscuits for Vincent and 9 biscuits for us (unfortunatelly i only ate 2 of them because my husband ate the rest as soon as i finished taking my photos). You can double or triple the quantities , next time i will definitely bake more. Also you can use almond flour or any other type of flour, i will test the almond flour tomorrow since i am gonna visit my sister and it's a good opportunity for me to bake more biscuits!
Enjoy baking!



duminică, 16 septembrie 2018

Mini tarte delicioase pentru bebelusi

Mini tarte

Dupa cum poate stiti din postari anterioare, bebe Vincent mananca blenduit, pasat cu furculita, dar si bucati de mancare inca de la inceputul diversificarii, astfel ca nu face nazuri la mancare indiferent de textura ei. Azi am vrut sa ii gatesc ceva mai special, asa ca i-am facut niste mini tarte care l-au incantat foarte mult. 

Am pus in blender un ou, o felie ardei, 2 copacei mici de brocoli, un copacel de conopida, o jumatate felie cartof dulce, o lingura mare de branza facuta in casa, o jumatate lingura fulgi de quinoa, condiment italian si cateva picaturi ulei de masline. Legumele au fost pregatite inainte la abur. Am turnat compozitia in forme ptr briose, dar doar 25-30% din fiecare forma si am dat la cuptor la 180 de grade pana s-au facut aurii deasupra. Au iesit 5 bucati, foarte moi si pufoase, una am testat-o eu inainte de a-i da lui bebe Vincent, iar pe celelalte 4 le-a mancat el. 



PS. Daca doreste cineva, poate face si varianta pentru adulti a mini tartelor, cu orice combinatie de legume, cascaval si bineinteles, sare. Spor la gatit! Cand vine vorba de gatitul pentru bebe Vincent, ador sa ii fac mancarici gustoase si sanatoase specifice varstei lui.

miercuri, 5 septembrie 2018

Budinca de quinoa cu banana si scortisoara


Quinoa-un nou aliment minune. Auzisem despre quinoa de foarte mult timp, insa nu am incercat-o niciodata. Acum sunt deschisa la tot felul de noi alimente sanatoase pentru bebe Vincent, asa ca am inceput sa citesc si despre renumita quinoa. Nu mi-a trebuit mult si am si adaugat-o pe lista de cumparaturi. De ce? Pentru ca nu contine gluten,  este foarte bogata in proteine, magneziu, fibre, fier si bineinteles, este si foarte usor de gatit. Asa ca am introdus-o lui Vincent intr-o reteta foarte usoara si gustoasa, si de ce sa mint, o reteta pe care si eu am iubit-o.


Am folosit 5-6 linguri fulgi de quinoa, lapte de capra in jur de o cana jumatate-doua cani, 3 banane mici si scortisoara. Am pus laptele la foc si cand a dat in clocot am luat de pe foc, am adaugat fulgii de quinoa si am mai pus pe foc cam un minut, apoi am oprit focul, am acoperit oala si am lasat in jur de 10 minute ca fulgii de quinoa sa se hidrateze si sa absoarba tot laptele. Intre timp am pasat bananele cu furculita, le-am adaugat scortisoara, apoi le-am pus peste quinoa si...cam atat, simplu nu? A iesit o budinca pufoasa pe care Vincent a adorat-o si a mancat-o cu o super placere.


marți, 4 septembrie 2018

Budinca de amaranth cu afine


Am stat cu google in fata ultimele 2 zile citind despre cereale, pseudo cereale si alte minunatii si am dat si peste un aliment minune, numit AMARANTH. 

Amaranth-ul este un aliment similar cerealelor, insa cu mult peste valorile nutritive ale celorlalte cereale. In primul rand nu contine gluten si este bogat in antioxidanti, fibre, fier si calciu, iar in al doilea rand este usor de gatit, el fiind fiert ca orice alta cereala cum ar fi orezul sau malaiul. 

Am decis asadar sa il introduc in alimentatia lui bebe Vincent facandu-i budinca de amaranth cu afine. 

Am folosit 4 lingurite de amaranth pe care le-am lasat la hidratat intr-un castronel cu apa peste noapte, iar a doua zi dimineata l-am fiert intr-o cana cu lapte de capra vreo 20-25 minute pana a absorbit tot laptele (la final arata ca icrele de peste). Afinele le-am blenduit si le-am adaugat in budinca de amaranth. Rezultatul? O budinca de amaranth cu afine foarte sanatoasa care pe bebe l-a incantat.




(Am ales laptele de capra pentru ca este mai usor digerabil decat laptele de vaca, mai bogat in calciu, ajuta sistemul imunitar si previne anemia si demineralizarea osoasa.)