marți, 6 noiembrie 2018

Prajitura cu iaurt si mere caramelizate

Nu stiu cum se face, dar de vreo 2-3 saptamani ma lovesc numai de poze cu prajituri cu mere. Azi insa, cum aveam niste iaurt prin frigider si niste mere prin casa m-am indurat sa testez o reteta, o reteta adunata din alte retete si intortocheata cat sa ma multumeasca. Si a iesit minunat, sotul meu e un fitos la mancaruri si s-a exprimat fix asa “sweety, this is the best cake you ever made”... reactia lui a fost de ras dupa ce i-am zis ca iaurtul nu mai era asa bun si voiam sa il arunc. Si m-a pus sa scriu reteta, nu de alta, dar nu vrea sa o pierd, deci chiar i-a placut. Dovada o fac si pozele, care sunt facute doar bucatii din prajitura care mi-a revenit mie, caci restul a fost mancata fierbinte. 

Pentru aluat aveti nevoie de
400g iaurt (am folosit organic de la yeo valley, cel albastru)
4 oua
150ml ulei
500g faina (am avut faina self raising, are deja agent de crestere in ea)
250g zahar
2 lingurite extract de vanilie
1praf de copt  

Pentru merele caramelizate aveti nevoie de:
4 mere (daca va plac puteti folosi mai multe)
unt (am pus o felie groasa cat degetul)
zahăr (am pus cam o cana)
—————
Am batut iaurtul cu ouale si uleiul la mixer, apoi am adaugat faina, zaharul, extractul de vanilie si un praf de copt si am amestecat bine compozitia cu o lingura de lemn. Am dat deoparte. 
Am pus zaharul la topit, cand s-a topit bine si a luat culoarea caramelului am pus untul si dupa ce s-a topit untul am adaugat merele curatate de coaja si taiate felii. 

Am pus pe fundul tavii merele felii si cateva linguri de sirop de caramel, apoi am pus aluatul si la final am mai pus deasupra un rand de felii de mere. Mi-a mai ramas putin sirop care s-a dovedit util pentru ca merge de minune pus deasupra pe prajitura la final. 
Se poate coace in cuptor pana trece testul scobitorii (cred ca la 170-180 grade in vreo 40-50 minute e gata) sau la slow cooker pe functia high la 2 ore si jumatate. (SC meu are 6L). Deasemenea puteti injumatati sau dubla cantitatile, nu este o prajitura pretentioasa care sa nu iasa. Pofta buna! 






luni, 22 octombrie 2018

Pateu de casa sau mancarica de ficatei

Am facut-o si pe asta... Stiti si voi ce inseamna sa ai facebook si sa vezi cate si mai cate pe grupurile sau paginile de facebook pe care sunteti inscrisi. Eu una, sunt inscrisa in vreo 2 grupuri de gatit si tare mai poftesc la unele preparate vazute acolo. De data asta tot vedeam renumitul PATEU DE CASA. Trebuie sa recunosc ca imi era teama sa fac pateu pentru ca ma gandeam ori ca iasa amar de la ficati, ori ca nu se mananca si irosesc atatea ingrediente, ori ca o sa fie un esec total. M-am pus pe citit retete si trucuri despre cum sa iasa gustos, iar la final am ales sa urmez propria reteta, dupa cum am crezut eu ca o sa iasa un pateu WOW. Si, da, am avut dreptate, pateul a fost wow, dar nu numai, ci preparatul in sine a iesit wow de credeam ca nu il mai transform deloc in pateu.

Am pus la calit o ceapa mare,
cand a inceput sa isi schimbe culoarea am pus ficateii peste. Am folosit o punga intreaga de ficatei.
Am calit vreo 3 minute, am pus si 2 catei de usturoi, am tinut pe foc cam 30 secunde,
apoi am adaugat o lingura mare pasta de rosii, sare si piper.

 Nu tineti pe foc incat sa se gateasca ficateii, cand ii puneti in SC sunt negatiti, curge sange inca din ei.
Am mutat totul in SC, apoi am pus la calit 2 bucati piept de pui cu un ardei si cand puiul a inceput sa se rumeneasca frumos am pus totul peste ficati in SC.
Am pus o foaie de dafin si 100ml lichid din mancarea de pe foc ca pusesem oricum prea multa apa in ea (chicken curry), voi puteti pune apa sau chicken stock (zeama de pui). Apoi setati SC la 2h pe high.
Rezultatul: o minunata mancare de ficatei.
Dupa ce am infulecat o portie, eram in dubii daca sa mai fac pateu din ea sau nu. 

Dar apoi am decis sa incerc totusi sa fac si pateu. A fost o decizie inteleapta, a fost cel mai bun pateu pe care l-am mancat vreodata. Am pus in blender ficateii cu unt la temperatura camerei si am blenduit bine ca sa iasa un pateu fin. 


Pofta buna!



luni, 8 octombrie 2018

CORNBREAD

Spre rusinea mea, habar nu aveam ce este CORNBREAD-ul atunci cand m-am trezit cu sotul ca imi zice “sweetie, poti te rog sa imi faci cornbread, intreab-o pe mama de reteta ei buna”... si bineinteles ca l-am intrebat ce este cornbread-ul, iar el m-a trimis pe google. Mdeah, foarte de ajutor. Dar cum nu e prima oara cand sotul ma roaga sa ii fac (i-am cam ignorat cererea inainte), l-am intrebat de aceasta data pe nenea google ce este CORNBREAD-ul si nenea google mi-a explicat ca acest CORNBREAD este o paine cu malai, cu un gust usor dulce si totusi sarat, aerata si delicioasa. 
Deci asadar si prin urmare am trecut la urmatorul pas, anume, mi-am intrebat soacra cum sa ii gatesc sotului aceasta paine cu malai. Si slava Domnului ca am o soacra de nota 1 milion, care ma ajuta mereu cu retete de-ale lor, ca i-a cam ajuns sotului de atata ROMO FOOD. 


Reteta: 
250g malai
175g faina alba
125g unt topit
2 oua 
1 lingura cu varf de zahar 
1 lingurita de sare
500g iaurt gras (merge si o branza buna)
1 plic de praf de copt

Am amestecat cu un tel ouale cu zaharul, sarea si untul. Apoi am adaugat iaurtul, malaiul, faina si praful de copt. Am amestecat bine compozitia si am pus-o pe hartie de copt in Slow Cooker cu prosop absorbant ptrr 2h. In alea 2 ore am deschis SC o data. Trebuie sa treaca testul scobitorii. A iesit pufoasa si buna painea mea cu malai. 

Si ca sa ma dea pe spate sotul, a taiat felii si le-a prajit in tigaia unsa cu unt, au iesit geniale! 


Din seria #mandrademine



marți, 2 octombrie 2018

Cu ce vine la pachet diversificarea?

Ati intrebat, va raspund. 
Dupa 2 luni de la inceputul diversificarii vine si mult asteptata postare despre ce ustensile si aparate folosesc pentru Vincent, si nu in ultimul rand ce scaun am decis sa folosesc. Trebuie sa recunosc ca pentru unele a trebuit sa fac cercetari si sa caut varianta cea mai potrivita pentru mine si Vincent, sa imi fie mie usor la gatit si lui usor la folosit. 



Scaunul a fost cea mai grea alegere deoarece aveam in gand sa iau un scaun cu 3 pozitii, cu nu stiu ce perna speciala si cu cat cautam mai mult, cu atat alegerea era mai dificila. Apoi creierul meu a facut BUM si mi-am dat seama ca ma stresam degeaba, bebele avea nevoie de ceva simplu strict pentru mancat. Doar nu avea nevoie sa doarma in scaun sau sa il las pe spate avand in vedere ca e un scaun pentru mancat. Asa ca am decis sa cumpar scaunul Antilop de la Ikea si am comandat si pernuta speciala pentru respectivul scaun. Astfel, Vincent stie sa atunci cand e in scaun e ca sa manance si pana acum a mers de minune toata treaba asta. Un alt avantaj este ca acest scaun e foarte usor de asamblat si scaunul e detasabil, putand fi folosit si fara picioare. 


Dupa ce am rezolvat treaba cu scaunul am trecut la urmatorul pas.
Primele cumparaturi pentru inceperea diversificarii au fost linguritele, castronasele si cana. Stateam in fata imensului raft pentru bebelusi plin cu tot felul de lingurite, canute de tot felul si castronele si habar nu aveam ce varianta sa aleg. Pana la urma am optat pentru castronele si lingurite de la Munchkin, pe care le recomand cu placere pentru ca sunt foarte bune, iar cana din cauza ca eu nu putusem hotari, a fost aleasa de sot, asta la 5 secunde dupa ce si-a aruncat un ochi prin rafturi, alegand cana de la Tomee Tipee


Apoi am decis ca avem nevoie de un steamer, pe romaneste aparat de gatit la aburi (am decis sa gatesc la aburi pentru ca alimentele isi pastreaza mult mai bine calitatile nutritive). Pentru acesta, google a fost de ajutor si am optat pentru aparatul de gatit la aburi de la Russel Hobbs, comandat de pe Amazon, aparatul fiind o varianta accesibila tuturor ca pret si care isi face treaba de minune. 
Desi incepusem diversificarea si Vincent se descurca de minune folosind cana aleasa de sot, nu o putea folosi decat atunci cand i-o dadeam eu pentru ca altfel ea curgea daca avea supapa ridicata, iar bebe nu era suficient de mare incat sa stie sa ridice si sa lase supapa singur. Asa ca am decis, dupa ce am investigat putin, sa achizitionez cana Miracle Cup 360 de la Munchkin. Si bine am facut, cana sta mereu in preajma lui bebe, iar cand acesta vrea sa bea, o apuca singur, bea 2-3 guri si o lasa, eu avand siguranta ca nu mai gasesc balta pe langa el. Cana de la Tomee Tipee s-a dovedit utila si numai buna pentru smoothie-uri, smoothie-urile sunt cremoase, curg din cana doar cand suge bebele, deci perfect. 
Pentru ca nu exista diversificare fara babetici, am decis sa ii cumparam lui Vincent niste babetici suficient de mari incat sa nu arate ca un purcel din cap pana in picioare si care sa fie rezistente la lichide, astfel incat sa nu arate urat daca se pateaza de mancare. Cele pe care le-am ales sunt perfecte, le spal in chiuveta dupa fiecare masa si se curata super usor. Si inca un avantaj este ca pot fi folosite pe ambele parti, una din parti avand si buzunar. Le gasiti pe amazon sub denumirea "Lictin Baby Bib Set of 12 Waterproof Unisex Baby Bib EVA Baby Bandana Drool Baby Bib Apron Baby Drool Bibs for Infant Toddler 6 Months to 6 Years Old (M)"
Ulterior, asta cam la o luna dupa ce incepusem diversificarea si Vincent mancase pasat cu furculita, am decis sa cumpar si un mini food processor unde sa ii pot blendui alimentele foarte atoase sau pe care inca nu le poate mesteca bine. Din nou recenziile de pe google m-au ajutat si am decis sa achizitionez aparatul Mini Chopper de la Kenwood, de care sunt super multumita.
 
Pentru bebe, o data cu ultima achizitie, anume blenderul de la Tefal unde ii fac smoothie-uri, lista gadgeturilor pentru diversificare a fost completa.

 Daca aveti intrebari aditionale, raspund cu cea mai mare placere. 







luni, 24 septembrie 2018

Piure de pruna si caisa cu seminte chia


Pentru ca este luni, am zis sa incepem saptamana in forta, cu un mic dejun gustos, sanatos si sățios, astfel ca i-am facut lui bebe Vincent un piure de pruna si caisa cu seminte chia. Semintele chia sunt minunate, au mai mult calciu decât laptele, mai mulţi antioxidanţi decât afinele, mai mult fier decât spanacul, mai multe proteine decât orice alte boabe sau seminte si mai mult potasiu decât o banană. Si mai mult de atat, semintele chia au capacitatea de a curata sistemul digestiv si a ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism. Pentru ca am bifat plusurile acestor seminte si m-au convins de faptul ca sunt pline de efecte pozitive, am decis sa ii dau lui Vincent aceste seminte macar o data pe saptamana. Pentru ca sunt foarte nutritive, nu se recomanda o cantitate foarte mare, deci o lingurita rasa de seminte chia e mai mult decat suficient pentru un bebe. 

Cum am pregatit piureul? Intr-o craticioara am pus putin lapte de capra (zic putin pentru ca abia acoperea fundul oalei cu 5 milimetri, nu am avut la indemana un ibric), o lingurita rasa de seminte chia si am tinut pe foc pana a dat in clocot, apoi am lasat la racit. In mini blender-ul lui Vincent am pus o pruna mare si o caisa (fara piele si bineinteles, fara samburi). Peste fructe am pus budinca de chia care ca si cantitate a fost de fix 2 lingurite dupa ce a absorbit laptele si am blenduit pana a iesit un piure delicios. Daca doriti, puteti lasa la hidratat semintele chia inainte sa le folositi intr-un bol cu apa. Pofta buna la pitici!